The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian – Sherman Alexie

IMG_4972.JPG

Toen ik dit boek zag liggen bij de Waterstones in Amsterdam trok het meteen mijn aandacht. Om twee redenen: Foreword by Markus Zusak (The Book Thief) en Sherman Alexie. Ik heb al eens eerder een kort verhaal van hem gelezen en ik was hiervan erg onder de indruk.

Sherman Alexie is geboren in een Spokane Indian Reservation, veel van zijn verhalen zijn dus ook eigen ervaringen die hij mee heeft gemaakt als een inheemse Amerikaan/Indiaan. Zo is dit boek ook gebaseerd op zijn eigen ervaringen, wat het natuurlijk extra interessant maakt.

Ik vond het een erg grappig boek, maar daarnaast brengt het ook een goed onderwerp aan de aandacht. Namelijk het verschil hoe ‘indianen’ behandeld worden/werden, in tegenstelling tot de ‘witte’ bevolking.

Sherman Alexie brengt een best wel zwaar onderwerp op een luchtige en grappige manier. Zo is dit verhaal gecombineerd met kleine tekeningen en cartoons, wat de leeservaring extra bijzonder maakt.

Dit boek gaat over Junior een jonge cartoon-tekenaar die een beetje anders is dan de rest, hij groeit op in een Spokane Indian Reservation (net zoals Alexie). Hij wil graag iets van zijn toekomst maken en hij wil dus niet stil blijven zitten op een plek. Hij verlaat zijn ietwat roemoerige school en verlaat de ‘rez’ om naar een ‘all-white’ hogeschool te gaan. Hier is hij echter de enige indiaan, naast de school mascotte. Hij moet zijn weg hier in zien te vinden, maar lukt hem dat ook?

Een erg sterk verhaal met goede karakters en veel humor. Zeker een aanrader als je op een luchtige, grappige manier wil lezen over verschillende culturen en eventuele problemen en conflicten die daarbij komen kijken.

Ik heb dit boek vier van de vijf sterren gegeven op Goodreads.

 

Love, Do

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s