Ik lees ook YA

16122612_1312933782079314_4257242656914014208_n

Waarom zijn Young Adult boeken ondergewaardeerd? Ik denk zelf omdat dit nog een vrij nieuw genre of concept is binnen de literaire wereld. Echter kun je Young Adult niet echt als een genre beschouwen, vind ik zelf. Young Adult is meer een overkoepelende naam voor verschillende genres binnen Young Adult literatuur. Maar hoe bepaal je wat Young Adult is en wat niet? Waar trek je de grens? En is het raar als ik als 21-jarige ook nog geniet van Young Adult, terwijl je vanaf je 21 toch tot de volwassendoelgroep behoort? Ik vind van niet. Ik vind dat YA-literatuur voor iedereen is en dat elke lezer zelf mag weten of hij/zij wel of niet YA leest. Ik denk dat de term Young Adult gekozen is omdat de hoofdpersonen in deze boeken grootendeels zelf een ‘young adult’ zijn en zich in situaties bevinden waarin ‘young adults’ zich vaak bevinden. Jonge lezers zullen zich hier mee kunnen identificeren. Daarnaast is de schrijfstijl vaak wat eenvoudiger en wordt er gebruik gemaakt van minder langere zinnen en moeilijke woorden. Toch vind ik niet dat Young-Adult-literatuur afdoet van ‘normale’ literatuur. Er zijn talloze YA-boeken die wijze levenslessen meebrengen, die een goed en mooi verhaal vertellen en die het waard zijn om gelezen te worden.

Als ik eerlijk ben ‘schaamde’ ik mij vroeger nog welleens dat ik alleen maar Young Adult las en dat wanneer iemand mij om mij favoriete boek vroeg, ik doorgaans alleen kon antwoorden met een titel geschreven voor Young Adults.. Maar waarom?  Doet een boek van een YA-schrijver onder aan een klassieker? Vroeger zou ik ja zeggen, nu niet meer. Ik heb geleerd dat ook Young-Adult boeken wel degelijk iets aan de maatschappij kunnen toevoegen. Daarnaast is lezen niet alleen bedoeld voor ‘de wijze levenslessen en het maatschappelijk belang’, lezen is vooral iets wat je doet omdat je het leuk vindt, omdat je je wilt onderdompelen in nieuwe werelden, nieuwe inzichten en nieuwe perspectieven ondekken en daarnaast omdat lezen voor iedereen is en iedereen zijn of haar eigen interpretaties kan creëeren.

Wat vind jij van YA-literatuur?

Love, Do

Advertenties

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Aniek schreef:

  Hoi! Ik ben voor de eerste keer op jouw blog! Leuk! Ik ben fan 😀 Ikzelf ben 29 en geniet stiekem ook nog van YA. De hoofdpersonages zijn vaker rond de 19/20 jaar, maar dit stoort mij (nog) niet. Wel merk ik dat ik na een YA soms toe ben aan een ‘volwassen’ boek. Maar dan sta je natuurlijk vrij om te switchen van genre.

  Liked by 1 persoon

  1. dominds schreef:

   Nee mij stoort het inderdaad ook niet echt dat de personages jonger zijn. Afwisseling maakt lezen juist zo leuk vind ik 🙂

   Like

 2. Ik ben een 27 jarige, bloggende en lezende mama en ik verslind YA boeken. Natuurlijk lees ik ook heel graag andere genres, zoals New adult/contemporary romance/paranormal romance en gewone fantasy. Maar ik vind veel YA boeken ook heerlijk om te lezen. Afgelopen weekend was ik op een verjaardag, van mijn schoonbroer, en sprak ik met zijn schoonmoeder over lezen. Ze vroeg wat ik dan zoal las. En tja, YA is dan het eerste wat ik noem, want dat lees ik ook het meest. En dan met name fantasy/paranormal boeken. En als je dan zegt dat YA boeken zijn wat meestal 14+ ofzo is, krijg je rare blikken. Dan beoordelen ze je meteen en in dit geval werd ik dan ook een beetje kleinerend behandeld? Alsof ik ‘niet slim genoeg was’ om complexere boeken te lezen, omdat ik boeken las van 14+.. Ik heb zoiets: ik lees wat ik wil en of dat een kinderboek is of een thriller of wat dan ook… Screw you. Maar het is toch wel lastig uitleggen soms aan anderen haha, zeker omdat veel mensen niet bekend zijn met YA boeken en dus ook niet weten hoe deze boeken eigenlijk in elkaar steken. Ik had haar moeten uitdagen om bv. de Daughter of Smoke and Bone trilogy van Laini Taylor te laten lezen in het Engels. Officieel een YA trilogie, maar het heeft een complex verhaal en een pittige schrijfstijl waar menig volwassen boek nog aan onder doet.

  Ik moet wel zeggen.. Er zit voor mijn gevoel wel zeker vaak een flink verschil in schrijfstijl/moeilijkheidsgraad binnen het YA genre. En dat ik zelf dus wel veel meer trek naar de complexere verhaallijnen en pittigere schrijfstijlen. Maar ik geniet ook gewoon van een heerlijke contemporary romance en mijn hoofd staat er ook niet altijd naar om een pittig boek te lezen dus ik houd ook van de wat ‘simpelere’ boeken om het zo maar even te omschrijven. Maar ik merk wel dat ik dus meer trek naar de YA’s met een wat meer volwassene feel eraan.

  En wat je zegt over levenslessen e.d. die zitten inderdaad Vooral juist in YA boeken en dat vind ik zo mooi. De verborgen boodschappen.. Ik lees YA in ieder geval ontzettend graag en ik heb zelfs eigenlijk alleen maar boekenvriendinnetjes van 20+ in de omgeving die YA lezen als lezers die jonger zijn haha.

  Leuke blog heb je trouwens!!

  Liked by 1 persoon

  1. dominds schreef:

   Dankjewel voor je leuke reactie! Ik hoor inderdaad ook steeds vaker dat mensen van 20+ YA lezen en dat is echt leuk om te horen, aangezien het echt een leuk onderwerp is om over te praten en discussieren. 🙂 Ik ben het er ook wel mee eens dat ik wel vaker naar de iets ingewikkeldere verhalen/schrijfstijlen grijp, dan naar de iets simpele, toch ietwat kinderachterige boeken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s